Bel voor direct advies
+599 9 841 9999
Hoe werkt het?

Energielabels


 • Op veel elektrische apparaten zit een energielabel. Dat laat in één oogopslag zien hoe zuinig het apparaat is met energie. In dit artikelen lichten wij toe wat energielabels zijn en hoe het werkt. 


  Wat zijn energielabels? 

  Op veel apparaten zit een energielabel. Dat laat zien hoe zuinig het apparaat is met energie, maar geeft bijvoorbeeld ook informatie over het geluidsniveau, watergebruik en andere zaken. Check voor elk apparaat welke informatie het energielabel geeft.


  Energielabel airco's

  Airco's hebben een energielabel met informatie over het energiegebruik (per jaar of per uur), de energie-efficiëntie voor koelen en (indien van toepassing) voor verwarmen en de hoeveelheid geluid die de airconditioner maakt. Er zijn aparte energielabels voor splitsystemen en monoblock-airconditioners. Airconditioners met energielabel A++ of hoger zijn het efficiëntst en hebben een relatief laag energieverbruik ten opzichte van de koelcapaciteit.

  Bekijk ons assortiment airco's

Energielabel van splitsysteem airco:

Op dit moment hebben de meest efficiente splitairco's een energieklasse van A++. Wat staat er nog meer op dit energielabel? 

 •  Naam van leverancier
 • Type-aanduiding van de leverancier (Meestal een cijferlettercombinatie).
 • Energie-efficiëntieklasse aangeduid met de letters a+++ tot en met D, waarbij klasse A+++ (donkergroen) de hoogte efficiëntie vertegenwoordigt, en klasse D (rood) minst efficiënte.
 • Koelvermogen in kW (kiloWatt).
 • SEER-waarde (seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding.
 • Energieverbruik in kilowattuur per jaar.
 • Geluidsniveau van de binnenunit (in decibel).
 • Geluidsniveau van de buitenkant (in decibel.

Energielabel koelkasten & vriezers

Het energielabel van Koelkasten en vriezers varieert van A tot G. Het meest zuinige apparaat heeft een A en de minste zuinige een G. Het energielabel laat zien hoe zuinig de koelkast of vriezer omgaat met energie.  Op het energielabel van koelkasten/ vriezers staat het volgende omschreven: energie-efficiëntieklasse aangeduid met de letters A tot en met G, waarbij klasse A (donkergroen) de hoogte efficiëntie vertegenwoordigt, en klasse G (rood) minst efficiënte, Energieverbruik in kilowattuur per jaar, inhoud van vriesgedeelte (in liter), inhoud van koelgedeelte (in liter) en Geluidsniveau in decibel en klasse.

Bekijk ons assortiment koelkasten


Nieuw energielabel 2021

Op 1 maart 2021 is het energielabel voor koelkasten en vriezers veranderd. Voor die datum varieerde het label van A+++ tot D. Doordat de plustekens erg verwarrend waren voor consumenten zijn ze nu verwijderd. 

Nu worden zuinige koelkasten en vriezers beoordeeld met label A, B of C. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze verandering in het energielabel niet betekent dat koel- en vriesapparaten minder energiezuinig zijn geworden. Het nieuwe label C komt ongeveer overeen met het oude A+++. Onder het oude label bevonden zich al veel apparaten op het hoogste efficiëntieniveau, maar met het nieuwe label is er weer ruimte voor verdere verbeteringen en nóg zuinigere apparaten.

Hoewel er momenteel al koelkasten met het nieuwe label A beschikbaar zijn, zijn deze nog vrij prijzig. Grotere vriezers met label A of B zijn nog niet op de markt verkrijgbaar. Hoewel zuinige koelkasten en vriezers doorgaans een hogere aanschafprijs hebben, levert hun lage energieverbruik tijdens gebruik aanzienlijke besparingen op. Het is belangrijk te bedenken dat koelkasten en vriezers over het algemeen een lange levensduur hebben, meestal tussen de 15 en 18 jaar.